2014 m. birželio 12 d., ketvirtadienis

Nauji skulptūriniai miesto herojai ir simboliai Šiaulių erdvėse

Gegužės mėnesio pradžioje Šiaulių miesto savivaldybė ir Šiaulių dailės galerija pakvietė menininkus dalyvauti meninių akcentų kūrimo plenere. Šiuo pleneru yra siekiama įgyvendinti meninius skulptūrinės plastikos akcentus, kuriančius unikalų miesto įvaizdį ir jaukią gyvenamąją aplinką. Tikimasi, kad šio plenero metu sukurti meniniai akcentai taps traukos objektais ir miesto gyventojams ir svečiams.
Gintautas Lukošaitis "Stipruolis Nosys"

Plenero vertinimo komisija, kurią sudarė Šiaulių dailės galerijos, kūrybinių sąjungų ir miesto savivaldybės atstovai, sulaukė konkurso sąlygas atitikusių septyniolikos kūrybinių pasiūlymų. Dauguma jų pateikė Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentai, tačiau aktyviai dalyvavo ir Šiaulių miesto menininkai. Įvairioms miesto erdvėms pritaikytus skulptūrinius objektų projektus pasiūlė žinomi miesto menininkai Gintautas Lukošaitis, Reda Uogintienė, Kazys Bimba ir Martynas Gaubas.
Birželio 10 d. plenerui pateiktų projektų konkurso vertinimo komisija meninius akcentus Šiaulių dailės galerijoje vertino vadovaudamasi šiais vertinimo kriterijais: meninė vertė ir profesionalumas; suderinamumas su gamtine, urbanistine ir architektūrine aplinka; formos ir turinio dermė; originalumas, savitumas, atraktyvumas; miesto istorijos atspindėjimas (miesto istorija, žmonės, įvykiai, simboliai, faktai, datos, legendos, netikėtos istorijos ir t.t.).
Pagal konkurso sąlygas buvo atrinktos trys skulptūros. Daugiausiai vertinimo balų surinko Gintauto Lukošaičio skulptūrinė kompozicija “Stipruolis Nosys”. Tai legendinė Šiaulių miesto asmenybė, aprašyta knygoje “Lietuvos stipruoliai”. Šiaulietus Stasys Nosys jaunystėje išsiskyrė tvirtu kūnu, tačiau 1926 metais, kraunant į vagonus žvyrą, Stasys atsidūrė po pajudėjusio vagono ratais ir neteko abiejų kojų. Tačiau vaikinas nepalūžo, toliau puoselėjo raumeningą kūną, įkūrė nelegalų cirką, atlikdavo įvairius jėgos triukus. Šiai stebinančios valios asmenybei Gintautas Lukošaitis sukūrė
Martynas Gaubas "Mano batai"
įtaigią, realistinę bekojo atleto skulptūrą savadarbiame vežimėlyje, kuri neabejotinai sulauks didelio miestiečių ir svečių susidomėjimo. Į antrą vietą pateko nuotaikinga Martyno Gaubo skulptūra „Mano batai“. Gatvės viduryje pūpsanti linksmų bronzinių batų pora būtų interaktyvi skulptūra – batus būtų galima apsiauti, „pasimatuoti“. Autoriaus manymu, tai galėtų tapti ritualu, tradicija, traukos, fotografavimosi vieta. Žmonės galėtų sukurti įvairias istorijas – vaikystė, kai maži vaikai vaikšto su per dideliais tėvų batais; Auksinio berniuko batai; Šiauliuose veikė Elnio fabrikas, turintis istoriją, gaminęs batus ir t.t. Į trečią vietą pateko Redos Uogintienės skulptūrinė kompozicija “Angelų lietus”. Tai neįprastos formos vandens lašus primenančios angeliškos žmonių figūros. Pagal autorės sumanymą jos turėtų kabėti ant Šiaulių dailės galerijos sienos. Ketvirto, jau tarp realizuojamų sumanymų nebepatekusio projekto autorė  Viktorija Lapinskaitė pasiūlė intriguojantį meninį objektą „Istorijos 
Reda Uogintienė "Angelų lietus"
gramofonas“. Tai turėjo būti miesto istorijas pasakojantis gramofonas. Tačiau jis veiktų tik sukant rankenėlę. Buvo ir kitų įdomių projektų, deja, jie neatitiko vienokių ar kitokių plenero konkurso reikalavimų.

Po šio pirmo, konkursinio plenero etapo laukia kiti rūpesčiai. Teks derinti su miesto savivaldybės skyriais vietas skulptūriniams objektams, menininkai turės kūrybinių rūpesčių visa vasarą. Tačiau tikimasi, kad viskas vyks sklandžiai, ir jau per Šiaulių miesto gimtadienį galėsime grožėtis meniškais ir prasmingais viešų miesto erdvių akcentais.
Miesto savivaldybė iš privatizavimo fondo pagal miesto kultūros plėtros programą plenerui skyrė 40.000 lt. Šių lėšų turėtų užtekti kūrinių įgyvendinimui ir menininkų honorarams.  
Šiaulių dailės galerijos informacija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą